Glisemik İndeks Nedir?

Yayınlanma Sağlık Yazıları

Beslenmenizde kompleks karbonhidratlara daha fazla yer verin
(total kalori miktarının %50 ya da daha fazlası)

Son zamanlarda karbonhidratlardan çok fazla söz edildiği için bu konuya açıklık getirelim. Karbonhidrat adı içeriğindeki; karbon (C), oksijen (O2) ve hidrojen (H) molekülleri zincirden gelir. Yapısını değiştirdikçe daha farklı karbonhidratlar elde ederiz. Örneğin beyaz şeker gibi basit karbonhidratlar veya patates gibi sindirilebilen ya da kepek gibi sindirilemeyen kompleks karbonhidratlar...

Kompleks karbonhidratlar rafine edilmediği (doğal hali ile ) zaman değirmende öğütülmüş buğday ve diğer kepekli tahıl unları şeklinde; rafine edilip kepeği ayrıldığında beyaz un şeklindedir. Karbonhidratların yararı yapısındaki doğal liflerden ileri gelir. Ayrıca bu karbonhidratlar; vitamin, mineral ve hastalıklarla savaşan antioksidanlardan da zengin olduğu için rafine edilmemiş kepekli tahıllardan elde edilen kompleks karbonhidratlardan zengin kaynakların tüketilmesini önerilir.

Karbonhidratlar; beyin, merkezi sinir sistemi ve kaslar için en sağlıklı enerji kaynağı olup günlük beslenmemizde farklı karbonhidrat kaynakları tüketmek kan şekeri düzeyinde de farklı etkilere neden olmaktadır.  Bu fark günümüzde GLİSEMİK İNDEKS kavramını ön plana çıkarmıştır. Glisemik İndeks (Gİ) yenilen herhangi bir besinin kan şekerini yükseltme yeteneği olarak tarif edilir. Gİ düşük besinler, bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlarlar. Ancak besinin Gİ değerini etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Bunlar besinin içerisindeki nişasta miktarı, posa türü, pişirme ve hazırlama şekli, protein ve yağ miktarı gibi.

Glisemik indeksi düşük ve yüksek yiyecek örnekleri

Glisemik ݝndeksi Yüksek (Rafine Edilmiş)  Glisemik ݝndeksi Düşük  (Rafine Edilmemiş ) (Daha Sağlıklı )
Beyaz Un Kepekli Un
Beyaz şeker ݝşlenmemiş şeker kamışı (kara şeker)
Beyaz Pirinç Kepekli Pirinç (esmer)
Reçel Meyve
Paket halinde Patates Bütün halinde Patates
Cips Kuru fasuly eve diğer baklagiller
Makarna Kepekli makarna
Spagetti Kepekli Spagetti
Kek, ekmek gibi hamurların ana maddesi

Glisemik ݝndeksi düşük, kana yavaş karışan, kuru baklagiller, kepekli makarna, spagetti, kepekli ekmek, lifli meyveler ve sebzeler yerseniz, dolaşım sisteminize glikoz daha ağır ve küçük dozlarda gireceğinden, pankreasınız bunlarla başa çıkabilmek için azar azar insülin üretecektir. Hem pankreasınız fazla yorulmayacak hem de kan şekeriniz ani çıkış ve düşüş etkilerinden kurtulmuş olacaksınız.

Konunun özü nedir?

Önemli olan tükettiğiniz her besinin glisemik indeks değerine takılıp kalmak değil, glisemik indeksi düşük ve yüksek besinler arasında tam bir denge kurmaktır. Glisemik indeksi yüksek besinler sağlığa zararlı olur ama çok az miktarda yenen basit karbonhidratlar pek zararlı sayılmaz. Örneğin bir öğünde fındık veya kuru baklagil gibi glisemik indeksi düşük yiyecekler tüketiyorsanız bunun yanı sıra beyaz undan yapılmış ince bir ekmek yiyebilirsiniz.

Glisemik indeksi düşük haftada 1 kg verdiren bir günlük sağlıklı beslenme reçetesi

Kahvaltı
  • 2 karper büyüklüğünde orta yağlı beyaz peynir ya da
    • 3 karper büyüklüğünde mozzerella peyniri
  • 8-10 adet siyah zeytin
  • 2 dilim ÖZMA kepekli ekmek
  • Yarım greyfurt veya 1 portakal
Ara Öğün:
  • 3-4 Adet yulaflı bisküvi
Öğle yemeği: 
  • 1 porsiyon mercimek çorba ( doğal hali ile)
  • Mevsim Salatası
  • Mevsim sebzeleri (1 top yeşil salata, roka, tere, bol maydanoz,1/2 havuç rende, 1/2 beyaz turp rende)
  • 1 haşlanmış yumurta (dilimlenecek) 
  • 1 ufak haşlanmış patates (küp şeklinde doğranacak)
  • 1 orta boy doğranmış tatlı kırmızıbiber
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1/2çaykaşığı kuru nane  
  • 2 tatlı kaşığı balzamik sirke
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı bu salataya ilave edilecek 
  • 1 dilim çavdar ekmeği
Ara Öğün:
  • 30 gram (15 adet) fındık ve 1 elma (yeşil)
Akşam yemeği:
  • Izgara et (tavuk veya hindi) (150 gr)
  • 1/2 kase yoğurt (125 gr)
  • Mevsim salatası 
  • Mevsim sebzeleri (1 top yeşil salata, roka, tere, bol maydanoz ,1/2 havuç rende, 10 adet kurutulmuş domates, 1/2 beyaz turp rende)
  • 1 orta boy doğranmış tatlı kırmızı biber(içine 3 yemek kaşığı haşlanmış beyaz fasulye, soya veya meksika fasulyesi)
  • 2 yemek kaşığı balzamik sirkesi ve 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı                    
  • 2 dilim ÖZMA çavdar ekmeği
Gece (Yatmadan):
  • 1 ufak elma (yeşil)
  • 1 su bardağı yarım yağlı süt

Kaynak:
SELAHATTİN DÖNMEZ
Beslenme ve Diyet Uzmanı
http://www.sdonmez.com

Bazı Besinlerin Glisemik ݝndeksleri

Glisemik indeksi 55'in altında olan besinler düşük,
55-70 arasında olanlar orta,
70'in üstünde olanlar yüksek olarak tanımlanır.
Toz şeker 100
Bal 87
Patates püresi 85
Gofret 80
Bakla 80
Muz 77
Panço 75
Beyaz Francala Ekmek 72
krakerler 70
Havuç 70
Kuru Üzüm 65
Kayısı 65
Pancar 65
Kızarmış Patates 65
Kuskus 65
Peynirli Makarna 65
Çavdar Ekmeği 60
şehriye 60
Dondurma 60
Fırında Patates 60
Yulaflı Bisküvi 57
Haşlanmış Patates 55
Kepekli Ekmek 53
Kepekli Siyah Ekmek 53
Greyfurt suyu 50
Yer elmas 50
Patates cipsi 50
Makarna 45
Bulgur 45
Portakal ve suyu 45
Üzüm 45
Spagetti 40
Barbunya 40
Elma 40
Armut 40
Erik 37
Süt 35
Yoğurt 35
Kuru fasulye 33
Nohut 33
Kuru kayısı 32
Mercimek 25
Ceviz 24
Fındık 20
Soya fasulyesi 15
Yer fıstığı 14

Karbonhidrat Kaynaklarının Sınıflandırılması

Yüksek Orta Düşük
(Hızlı Enerji Kaynakları)    (Dengeli Enerji Kaynakları) 
Glikoz Pilav Elma
Sporcu ݝçecekleri Makarna Kiraz
Hazır meyve suları Kepekli ekmek Hurma
Beyaz ekmek Meyve suları Mercimek
Mısır gevreği(cipsi) Üzüm Süt
Kraker Portakal Yoğurt
Kek,kurabiye Patates haşlama Kuru kayısı
Muz(olgun) Patlamış mısır Muz (olgunlaşmamış)
Portakal suyu Mısır Kurubaklagiller
Kavun Muz (az olgunlaşmış) Früktoz
Havuç(haşlama) Bulgur  
Patates (fırın),    
Patates (cips)    
şeker    
Bal    
Dondurma    
Kuru üzüm